Smakowita domowa kawa – alternatywa dla kawiarni i baristów

Każdy ma własny sposób na wypoczynek i odprężenie, lecz nadzwyczaj wielu ludzi jest słusznych co do tego, że nic nie pozwala na spędzenie czasu odpowiedniej i spokojniej, aniżeli kawa. Po obszernym dniu jest to doskonałe uczucie. Nie zawsze jednakże mamy czas, żeby w momencie zachcianki na wyborną kawę, udać się do ukochanej kawiarni. Rozwiązaniem na ten immanentny konflikt interesów, jest przygotowywanie wyśmienitej kawy w zaciszu prywatnego domu. By przygotować kawę, której nie powstydziłby się pierwszorzędny barista, nieodzowna jest znakomita kawa i dobry ekspres do kawy. Zanim zaczniesz eksperymentować ze smakami, ulokuj w składniki i sprzęt. Po pierwsze jakość kawy!

Kup kawę ziarnistą, którą zmielisz dopiero przed zaparzeniem. Kupuj owijane, a nie na wagę, bo takie przez sposób gromadzenia wietrzeją. Zwróć też uwagę na ziarna kawy – perfekcyjne będą średniociemne, pośród których niedużo będzie pustych czy połamanych. Jeżeli do tego budżet na to pozwoli, wybieraj kawy pochodzące z właściwych plantacji. Z kolei decydując się na JURA E8, wyłoń ciśnieniowy, z ciśnieniem przynajmniej 15 bar, misją spieniania pianki i naturalnie mielenia ziaren kawy. Gigantyczną atutem będzie misja regulacji czasu zaparzania kawy, to właśnie dzięki której można najpierw na wstępie zaparzyć kawę, co spotęguje jej aromat.

Latte, cappuccino, macchiato, flat white? Przekonaj się, że te legendarne kawy są w stanie smakować równie doskonale sparzone we własnej kuchni. Jednakże będąc zaopatrzonym w potrzebne narzędzia baristy, z pewnością zechcesz zgłębiać meandry kawy i sposobów jej zaparzania. Przygotowuj lungo, breve, ristretto lub deserowe viennois i zaszokuj znajomych! A może caffe affogato, con hielo, cortado, noisette lub ewentualnie americano? Baw się składnikami, smakuj i stwórz kawę znakomitą. Co znacznie więcej, mając pod ręką świeżo zaparzoną kawę możesz ją wyeksploatować na dużo innych sposobów – espresso będzie wyśmienitym dodatkiem do koktajlu, czekoladowej glazury, nasączenia ciasta, słodkiego kremu lub tiramisu. Parzenie kawy i tworzenie z niej niestereotypowych napojów kuszących smakiem i aromatem, może być autentyczną pasją. Kto wie, być może zechcesz pójść dalej i weźmiesz udział w kursie na baristę. W takim przypadku możesz być jednakże pewny, że we własnym mieszkaniu będziesz miał znacznie więcej gości aniżeli pobliska kawiarnia konsumentów.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz